De opbouw van een Detentiedak.

Het Detentiedak wordt opgebouwd uit vier lagen. Elke laag heeft een eigen unieke werking in de totale opbouw.
Onder de afbeelding kunt u meer lezen over de toegevoegde waarde per laag.

1
2
3
4
1
Sempergreen® Sedummixmat (EVAPOTRANSPIRATION)

De Sempergreen® Sedummixmat is goed in staat water op te slaan in het blad van de Sedumplanten. De direct-groene Sedummatten houden ook lateraal water vast in het dichte gebladerte, een nabootsing van de natuur. Tijdens regenbuien wordt het water als het ware ‘ingesloten’ in het blad en heeft het tijd om in de grond te sijpelen. Door middel van evapotranspiratie wordt het overtollige water afgegeven aan de lucht. Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen waardoor het kan overleven onder zeer diverse (extreme) weersomstandigheden, zowel heet als koud, nat als droog. De zes tot acht verschillende Sedumplanten groeien op een kokosvezelmat in een speciaal door Sempergreen ontwikkeld substraat.

2
Urbanscape® Green Roll (SPONGE)

Urbanscape® Green Roll is een waterabsorberende tussenlaag wat tevens dient als groeilaag voor de vegetatiemat. Door haar grote waterabsorberende capaciteit, functioneert de Urbanscape® Green Roll net als een ultra-spons. Dankzij de unieke capillaire werking, verspreidt het opgevangen regenwater eerst zich eerst horizontaal over de laag, voordat er ook maar een druppel water wordt afgegeven aan de onderliggende laag. Dit in tegenstelling tot substraatsystemen, waarbij uitstroom ontstaat via trechtervormige waterroutes in de substraatlaag, waardoor het water sneller wegstroomt. Dankzij de Urbanscape® Green Roll wordt de mate van waterretentie en evapotranspiratie verhoogt. De Urbanscape® Green Roll is speciaal ontwikkeld om gemakkelijk water op te nemen, waarbij het zelfs na uitdroging makkelijk opnieuw water absorbeert, zelf tot 8 keer zijn eigen gewicht. Een ander eigenschap van Urbanscape® Green Roll is het vermogen om fijnstofdeeltjes uit het water te filteren.

3
Sempergreen Bergingslaag HC40 / HC60 (STORE)

De bergingslaag HC40 of HC60 dient als tijdelijke waterkolom in geval van hevige regenbuien. Deze laag bestaat uit massieve buisjes met een kleine diameter, die verticaal georiënteerd aan elkaar gesmolten zijn. Deze honingraatstructuur bestaat bijna volledig uit macroporiën (> 90% lege ruimte). De horizontale waterstroom is verwaarloosbaar. Dit is vooral cruciaal voor hellende daken met een hellingshoek tot 2 graden. Door de samenwerking met de onderliggende Detentielaag T5 kan het water tijdelijk worden opgeslagen in deze laag.

4
Sempergreen Detentielaag T5 (SLOW)

De gepatenteerde Detentielaag T5 is de onderste laag in de opbouw en is de vertragende factor in het geheel. Het is een driedimensionale laag, gemaakt van duurzaam gerecycled polyester, waarin duizenden draden machinaal naast elkaar zijn gestikt. Deze stiksels zorgen voor frictie, waardoor de waterkolom wordt opgestuwd naar de bovenliggende bergingslaag. Hierdoor vertraagt het de afvoer van overtollig regenwater tot wel 24 uur.


Installatie van een Detentiedak

Voor het ultieme functioneren van het Detentiedak is het belangrijk dat de installatie instructies van het Detentiedak zorgvuldig worden gevolgd. De installatie instructie voor een Detentiedak wordt aangeleverd op project specifiek niveau.

Waterberekening voor uw project

Direct inzichtelijk wat een Detentiedak voor uw project kan betekenen? Vraag een waterberekening aan.

Hier aanvragen
Aanvraag-waterberekening-op-maat.png