Faq.

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hellingshoek en dakbelasting.

Hoeveel weegt een Detentiedak?

Een Detentiedak weegt circa 90 kilogram per m² in verzadigde toestand. In volledig onverzadigde toestand weegt het Detentiedak slechts circa 25 kilogram per m².

Kan een Detentiedak toegepast worden op een hellend dak?

Een Detentiedak kan toegepast worden op een dak met een maximale hellingshoek van 5°

Waarom is het Detentiedak een lichtgewicht oplossing?

Het Detentiedak is een lichtgewicht oplossing, aangezien de Bergingslaag HC40 en Detentielaag T5 slechts incidenteel gevuld zijn met water. Het constante gewicht zit voornamelijk in de Sempergreen Sedummixmat en de Urbanscape Green Roll. Dit zijn componenten die langere tijd water vasthouden en dus langdurig een wat zwaarder gewicht vasthouden. Dit gewicht is vergelijkbaar met de lichtgewicht groendak-oplossingen van Sempergreen.

Onderhoud.

Waaruit bestaat het onderhoud van een Detentiedak?

Een Detentiedak is onderhoudsarm. Toch kan uw Detentiedak niet helemaal zonder onderhoud. Het verwijderen van ingewaaide onkruiden en het enkele keren per jaar bemesten behoort hiertoe. Voer het onderhoud bij voorkeur in het voorjaar en het najaar uit. Controleer daarnaast of het afvoersysteem nog functioneert. Verwijder eventueel ingewaaid blad. Om dit onderhoud uit te voeren, is het geen probleem om de Sedumplanten te belopen. Sedum is sterk genoeg om dit op te kunnen vangen.

Water.

Hoeveel water kan het Detentiedak bergen?

Het Detentiedak kan in totaal 69 tot 74 liter per m² aan water bergen. Gespecificeerd naar laag, kunnen de Sempergreen Sedummixmat en Urbanscape Greenroll samen 34 tot 39 liter per m² absorberen. De Bergingslaag HC40 en Detentielaag T5 absorberen geen water, maar houden het regenwater slechts tijdelijk vast. De Bergingslaag HC40 is een tijdelijke waterkolom in geval van hevige regenbuien, terwijl de Detentielaag T5 zorgt voor frictie, zodat het regenwater omhoog gestuwd wordt naar de bovenliggende waterkolom. Gezamenlijk kunnen deze twee lagen 35 liter per m² tijdelijk bergen. Dit brengt de totale waterbergingscapaciteit van de vier lagen op 69 tot 74 liter.

Hoe verhoudt het Detentiedak zich ten opzichte van een traditioneel groendak voor het ontlasten van het rioleringssysteem?

Zowel een traditioneel groendak als een Detentiedak dragen bij aan het ontlasten van het rioleringssysteem. Een traditioneel groendak vangt 85%-90% van het regenwater per jaar op. Echter, gedurende meerdaagse stormen of piekbuien is een traditioneel groendak over het algemeen onvoldoende in staat een meerwaarde te leveren in het ontlasten van het rioleringssysteem. Een Detentiedak bewijst zijn meerwaarde juist tijdens piekbuien en meerdaagse stormen door overtollig regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Zo wordt juist op deze kritische momenten schade door overtollig regenwater voorkomen.

Kan het water in het Detentiedak bevriezen tijdens extreem koude periodes?

De kans op bevriezing is erg klein. Binnen 2 à 3 dagen wordt het regenwater, dat zich in de Bergingslaag HC40 bevindt, afgevoerd. De bovenliggende Sempergreen Sedummixmat heeft een isolerend effect, waardoor het even duurt voordat vorst de onderliggende lagen bereikt. Dus voordat de kou de kans krijgt om dat water te bevriezen, is het regenwater al afgevoerd.

Subsidie en duurzaamheid.

Kan ik subsidie ontvangen op mijn Detentiedak?

Steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekken subsidie om de toepassing van groen(blauwe)daken te stimuleren. Groen(blauw)daken zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van een prettig leefklimaat in de gemeente. Informeer bij uw gemeente of waterschap naar de mogelijkheden.

Draagt een Detentiedak bij aan BREEAM- of LEAD-punten?

BREEAM en LEED zijn de meest toegepaste duurzaamheidscertificeringen voor nieuwe en bestaande gebouwen. Zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw draagt een Detentiedak bij aan de score voor BREEAM of LEED, altijd in combinatie met een set van andere maatregelen. Aangezien de certificering met vele factoren samenhangt, kan er geen uniforme score worden aangegeven. Dit is per project verschillend. De toepassing van een Detentiedak leidt tot direct meetbare reductie van water– en energieverbruik en efficiënter gebruik van het gebouw. Dit levert bovendien een kostenbesparing op.

Waterberekening voor uw project

Direct inzichtelijk wat een Detentiedak voor uw project kan betekenen? Vraag een waterberekening aan.

Hier aanvragen
Aanvraag-waterberekening-op-maat.png