maandag 2 november 2020
Voorbereid het stormseizoen in met een Detentiedak.
Stormen en orkanen komen steeds meer voor in West-Europa, en volgens deze studie van het KNMI worden het er alleen maar meer. De stormen gaan vaak gepaard met extreme regenval, waardoor er grote kans is op overbelaste rioleringen en overstromingen. Er zijn meerdere manieren om dit tegengaan en één van de meest effectieve oplossingen is de toepassing van een Detentiedak.
Waterschade door terugkerend slecht weer
Elk jaar, tussen 15 oktober en 15 maart komen volgens Rijkswaterstaat de meeste stormen voor. Storm is wanneer de gemiddelde windsnelheid over een periode van 10 minuten minimaal windkracht negen bereikt. Een storm wordt een orkaan wanneer hij de windkracht 12 overschrijdt. Jaarlijks zijn er tussen de 4 en 5 orkanen in Europa, maar in toekomst zullen er volgens de eerder genoemde studie steeds meer het vaste land van West-Europa bereiken. De stormen en orkanen kunnen, naast extreem harde windvlagen en de daarbij horende schade, gepaard gaan met hevige regenbuien waardoor rioleringen binnen korte tijd overvol raken. Dit zorgt weer voor wateroverlast.
Subsidie voor maatregelen tegen wateroverlast
Verzekeringsmaatschappijen, gemeenten en waterschappen zien ook in dat dit probleem elk jaar sterk in omvang toeneemt. Ze bieden daarom gebouweigenaren steeds meer mogelijkheden en subsidies aan om hun panden hierop voor te bereiden. Veelgebruikte oplossingen zijn het plaatsen van ondergrondse watertanks, wadi’s of infiltratiekratten.
Verplaats waterbeheer van riool naar dak
Dat is al een goed begin, maar het kan beter. Zo is het mogelijk om wateroverlast al op een eerder moment tegen te gaan: op het dak. In een storm is het dak namelijk een zwak punt. Dakpannen kunnen afwaaien, bitumen kan losgerukt worden en het meeste regenwater komt via het dak in het riool terecht. Het is dus een logisch idee om het waterbeheer op het dak goed te regelen.
Waterbeheer met een Detentiedak
Het Detentiedak is een beproefde oplossing als het gaat om het tijdelijk opvangen van overtollig regenwater tijdens hevige stormen of piekbuien. Een regulier groendak raakt tijdens stormen en extreme buien al snel verzadigd met vocht, waardoor het resterende water direct het riool inloopt. Daarom raden wij een Detentiedak aan. Dit revolutionaire lichtgewicht groendaksysteem kan tussen de 69 en 74 l/m² aan hemelwater opvangen en laat het vervolgens binnen 24 uur langzaam weer los. De vier lagen van het Detentiedak hebben elk hun eigen unieke werking binnen de totale opbouw, waarbij de honingraatvormige Bergingslaag dient als een tijdelijke waterkolom tijdens hevige regenbuien. Het maximaal verzadigd gewicht van een Detentiedak is circa 90 kilogram per m². In volledig onverzadigde toestand weegt het Detentiedak slechts circa 25 kilogram per m².
Waterberekening op maat
Wilt u weten hoeveel water een Detentiedak voor uw project tijdelijk vast kan houden en is uw dak groter dan 200m²? Dan bieden wij u de mogelijkheid een waterberekening op te vragen. Deze wordt vervolgens door een van onze adviseurs voor uw project op maat berekend.