maandag 9 augustus 2021

Fiscaal voordeel bij investering in een Detentiedak.

Investeren in klimaatadaptieve bedrijfsmiddelen is niet alleen in het voordeel van het milieu. Bij de investering in een Detentiedak als waterbergende groendakoplossing zorgen de MIA en Vamil-regelingen ook voor belastingvoordeel voor ondernemers en woningbouwcorporaties.

Wat zijn MIA en Vamil?

MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Heeft u een bedrijfsmiddel aangeschaft dat in de Milieulijst staat? Dan kunt u met MIA een percentage van het investeringsbedrag aftrekken van de winst. Hieronder vallen ook klimaatadaptieve bedrijfsmiddelen zoals vegetatiedaken, zoals het Detentiedak. Dit jaar is dit bedrijfsmiddel ook opengesteld voor woningcorporaties die investeren in klimaatbestendige woningen.

Onder Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kan 75% van de kosten van een milieuvriendelijke investering in een jaar naar keuze van de winst worden afgeschreven. De keuze of u in één keer of gespreid over meerdere jaren afschrijft ligt dus bij u als ondernemer of woningcorporatie.

Tot slot, of het nu nieuwbouw of bestaande bouw betreft, MIA en Vamil zijn in beide gevallen te gebruiken.

Zowel samen als apart inzetbaar

MIA en Vamil kunnen zowel apart als samen worden ingezet. Dit hangt af van de bedrijfsmiddelen waarin u investeert. Met de zoektool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil.

De voordelen van een Detentiedak

Naast fiscale voordelen heeft de toepassing van een Detentiedak ook andere pluspunten. Het Detentiedak houdt overtollig regenwater vast, wat uiteindelijk vertraagd wordt afgevoerd richting de hemelwaterafvoer. Zo wordt het rioolstelsel ontlast tijdens hevige regenbuien en wordt hierdoor de kans op overstroming gereduceerd.

Het Detentiedak kan voldoen aan de waterparagraaf binnen de eisen en wensen die gesteld worden binnen gemeenten en/of waterschappen en is daarmee een effectieve toepassing om klimaatadaptief te bouwen.

Bekijk hier de opbouw van een Detentiedak.

Verdere voordelen van een Detentiedak:

  • Toepasbaar op zowel nieuwbouw als bestaande bouw;
  • Verhoogt de waarde van het vastgoed en geeft het een duurzame uitstraling;
  • Draagt bij aan de score voor  BREEAM of LEED  van het pand;
  • Luchtzuiverende en geluiddempende werking;
  • Reduceert de omgevingstemperatuur;
  • Verhoogt de  lokale biodiversiteit.

Factsheet voordelen groene daken

Meer weten over het Detentiedak?

Het plaatsen van een Detentiedak is naast een investering in een pand ook een investering in de natuur en de toekomst van Nederland. Bent u geïnteresseerd in klimaatadaptief bouwen en waterberging, en wilt u meer weten over het Detentiedak-concept? Vraag een waterberekening aan of neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Sjors-Wessels.jpg

Meer informatie?

Sjors Wessels helpt u graag!

+31 6 250 571 31